Wanneer je kijkt naar de eerste acht jaar van ons leven, vormt ons brein zich voor 80% met informatie, ervaringen en kennis. Het brein van baby’s en kinderen is echt letterlijk een spons en neemt alle informatie op. Ons brein is op deze leeftijd heel erg flexibel. We leren van alles en slaan het op in ons onderbewuste systeem. Tegelijkertijd betekent het ook dat daar de programmatie plaatsvindt van alle gewoontes. Gewoontes die zijn aangeleerd door de mensen om ons heen.

Wanneer we tussen de twee en zes jaar zijn, staan we open voor ideeën, zijn we ontspannen en absorberen we alles wat we maar kunnen leren. Daarnaast zijn we op deze leeftijd ontzettend creatief. Tussen de zes en twaalf jaar hebben kinderen de mogelijkheid om optimaal te leren, alert te zijn maar ook te ontspannen. Na hun twaalfde jaar zijn ze vooral bezig met de wereld om zich heen. Met verwachtingen en gebeurtenissen van buitenaf, en zijn ze niet meer bezig met hun eigen interne processen.

Ik zou graag zien dat alle kinderen zichzelf mogen, kunnen en blijven zijn. Dat ze naar zichzelf leren luisteren in plaats van te volgen en zich te vergelijken met alle “perfecte” plaatjes op social! Je kan je kind hierbij helpen. Laat ze elke dag aan het begin en het einde van de dag mediteren. Voor een goede start van de dag en als afsluiting. Een moment van zijn, van overdenking maar ook een moment om even bij zichzelf naar binnen te gaan en in te checken. Hoe voel ik mij vandaag, ben ik over mijn grenzen heengegaan of heb ik iemand over mijn grens heen laten gaan en hoe kan ik dat morgen anders doen? Op een liefdevolle manier.

Wil je hier meer over weten? Ik vertel je hier graag over, over hoe het brein van een kind zich ontwikkelt, van baby naar kleuter, van tiener naar puber naar jongvolwassene. Als wij ze hierbij helpen en ondersteunen dan maken wij de wereld mooier en creëren we een heel andere energie. Een energie die we met zijn allen nodig hebben.