Programmering van ons brein
Conditionering en deconditionering

In mijn vorige blog heb ik het gehad over angst en programmering. Dit blog is een vervolg hierop en nu gaan we in op conditionering en deconditionering.

Regelmatig krijg ik de vraag, maar Marcelle, hoe kan ik het beste deconditioneren?

Deconditioneren is het her-programmeren van je brein.

Ons brein wordt elke dag geprogrammeerd. De programmering van ons brein is een keuze, het is elke dag, elk moment aan jou wat je met een programmering doet.

Kies je voor een oplossingsgerichte mindset of kies je de slachtofferrol? De beslissing die je neemt, waar je voor kiest, maak je zonder na te denken. Op de automatische piloot. Jouw programmering bepaalt hoe je ergens op reageert.

Het her-programmeren van je brein en daarmee van al jouw biochemische processen kost tijd, aandacht, geduld en energie. Pas wanneer we ons echt ergens van bewust zijn, kunnen we de stap naar verandering zetten.

Default network

Herken je zo’n moment dat je ineens een fantastisch idee hebt? Of de oplossing verzonnen hebt voor iets waar je al tijden over aan het nadenken bent? En wanneer je aan het wandelen bent of er even tussenuit bent dat je zoveel energie krijgt en je jezelf afvraagt waarom je dit niet eerder gehad hebt?

Dit is ons default network en dat werkt het beste voor ons wanneer we ontspannen zijn, gezond eten, bewegen of als we in een andere omgeving zijn.

Elton John is een mooi voorbeeld. Zijn beroemde liedje Your Song, schreef hij in maar 15 minuten! Zijn default network werkte optimaal en tadaa…daar was het succesnummer dat bijna de hele wereld wel kent.

Het herkennen van een programmering is de eerste stap voor verandering. Ons brein is neuroplastisch en kan zich ons leven lang ontwikkelen en leren. Dat geldt ook voor jou! Wel zal je jezelf moeten uitdagen en uit je comfortzone stappen. Persoonlijke groei is het proces van het herprogrammeren van je brein. Wanneer je op dit moment weerstand voelt bij het lezen van deze informatie, dan zit hier jouw stuk voor groei. Het deconditioneren kost tijd en energie. Wanneer je weerstand voelt, ga het dan niet uit de weg maar zoek het dan vaker op en je zal merken dat het steeds makkelijker gaat.

Toen ik begon met het deconditioneren en herprogrammeren van mezelf kwamen er zoveel gedachtes in mij op, van:

 • Ik ben niet goed genoeg
 • Ik ben niet slim genoeg
 • Ik had dit niet moeten doen
 • Ik ben niet zo goed als…
 • Ik ben niet leuk
 • Ik heb geen humor
 • Ik ben niet aardig
 • Ik ben alleen goed genoeg als ik hard werk
 • Ik ben alleen goed genoeg als ik voor iedereen zorg

Vervolgens kwamen de emoties om de hoek als:

 • Ik ben zo moe
 • Ik voel een spanning in mijn lijf
 • Ik ben gestrest
 • Ik ben boos
 • Ik ben bang
 • Ik ben verdrietig

Het gedrag dat erbij kwam kijken was:

 • Ik kreeg eetbuien
 • Ik sportte niet
 • Ik maakte vaak ruzie
 • Ik was dwangmatig bezig met dingen
 • Ik doe alles wat mijn ouders graag willen zien wat ik doe
 • Ik was dwangmatig naar mijn kinderen toe
 • Ik had het gevoel van stress nodig om het gevoel te hebben dat ik leef

Herken je een of meerdere van mijn voorbeelden? Wil je weten hoe jij aan de slag kan met het deconditioneren en herprogrammeren van jezelf? In mijn volgende blog deel ik meer over mijn verhaal. Over hoe ik zover gekomen ben en hoe jij meer uit je hoofd kan raken en meer in je lijf kan komen.

Weet dat alles wat je aandacht geeft groeit.

Mooie dag en liefs, Marcelle
Energetisch therapeut, Barneveld
Human Design – Healing & Bewustwording